Sagt & gjort

Mötesanteckningar 2018

Februari
Hillevi visade en vackert kviltad bonad där kviltningen följde formen på motivet – grodblad. Mycket snyggt. Joyce visade sitt projekt till vävstugans marknad – en heltygskvilt som hon handbroderade på för att förstärka maskinkviltningen. Fina tyger och god effekt av kviltningen! Elisabet tipsade om att en nyöppnad broderiaffär säljer miniatyrbroderibågar, så små att de går att bära som halsband. Klicka här för att komma till butiken Tamme Craft.

Vi pratade också om att de är flera spännande utställningar på gång i vår. Hillevi hade redan med förtjusning besökt ”Tunna trådar” av Suzy Strindberg på Waldemarsudde. Även Sven-Harrys har en intressant utställning om Couturens hemligheter. Det var någon fler vi pratade om med, men jag har tyvärr glömt vilken. Kanske kan vi göra en tur i vår till någon av dessa utställningar?

Januari

Det nya året började med en tur till Waldemarsudde för att se Annika Ekdahls utställning Vävda bildvärldar. Vi började med lunch på fiket och vandrade sedan igenom utställningen. Sammanfattningsvis kan nog intrycket vi fick sammanfattas med ordet överväldigande. Arbetsinsatsen bara med färgning, planering och all vävning till dessa enorma gobelänger övergår ens förstånd. Man känner sig själv nästan otillräcklig när en enda människa själv kan producera detta för hand!

Mötesanteckningar 2016

December
Julen firades som sig bör in med lussekatter till fikat (bakade av Ann!). Berit visade upp en provlapp hon sytt i tekniken vi lärde oss på förra mötet. Fin! Wivi-Anne och Ann berättade om väskkursen de gått hos Bussler & Bussler. Sedan hade vi visa och berätta med många fina och intressanta projekt och sömnadsidéer. Slutligen valdes datum och kaffebrödsansvariga för vårens möten. Klicka här för detaljer!
God Jul och ett Gott Nytt 2017 tillönskas alla Sprätthöns!

November
Elisabet visade och berättade den japansk-inspirerade dalalapptäckstekniken. I nästa nummer av tidningen Hemslöjd kommer som sagt en beskrivning av Eva Eriksson om just detta! Regina visade upp sitt fina lapptäcke och Wivi-Anne hade sina tjusiga nysydda necessärer med som hon använt Gunvors tyger för att sy. Joyce visade sitt smarta fodral ”för det viktigaste” att hänga med karbinhake i midjan. Smart!

Oktober
På oktobermötet fick Ann igång tre symaskiner och vi kunde prova på att sy blixtlås. Hon visade ett både enkelt och bra sätt att få dit blixtlåset. Ann visade några av sina färdig necessärer med blixtlås och Regina visade sin crazy-quilt.

På nästa möte kan de som vill få prova på den japansk-inspirerade dalalapptäckstekniken som Elisabet och Joyce fick prova på när de var på Etnografiska muséet. De som vill prova tar i så fall med sig till novembermötet:

 • En tunn tygbit ca 25*25 cm lapptäckslapparna sys fast på, t.ex. från något uttjänt lakan.
 • Små lapptäckstygbitar i vackra färger och mönster. På Etnografiska var det indigo/japanska tyger och traditionella svenska kattuner. Går bra att blanda olika tygkvaliteter också; siden, ull, linne, vackra band, knappar eller små handduks- eller lakanmonogram.
 • Lintråd 35/2 och passande nål för handsömnad. Välj en eller flera trådfärger som passar tygerna du valt. Sömmarna kommer att synas och dekorera tygerna, inte gömmas.  Självklart går det bra med grövre bomullstråd (pärlgarn) eller annat man har hemma (varför inte sysilke?!).
 • Sax att klippa tyg och trådar med.

September
Glatt återseende med Sprätthönorna. Hillevi bjöd på en fantastisk skördetårta med lemon curd och fantastiska bär, så gott!

Inventering av symaskinerna på Vuxenskolan gjordes och det bestämdes att på nästa möte ska Ann visa sin teknik för att sy i blixtlås. Regina skulle lämpligt nog till Quiltbiten i Uppsala så hon fick i uppdrag att köpa dragkedja och kläpp till oss. Tror vi sa att hon främst skulle kolla efter grå färg på dragkedjan, men jag kan förstås missminna mig.

Kom dock ihåg att ta med några tygbitar lämpliga att öva dragkedjesömnad på till nästa möte – och kanske en sprättkniv om det skulle bli fel! Tygbitarna ska vara stora nog för en medelstor necessär/pennfodral, dvs ca 30 cm långa i dragkedjekanten och så djupa som önskas.

En annan aktivitet som vi bestämde oss för att prova på under hösten är den duktiga Eva Erikssons handsömnadsteknik som jag och Joyce fick prova på under Etnografiska museets dag om indigo i våras. Idén är enkel men vacker – handsömnad av lappar i ull, siden och bomull blandat med vackra band direkt på en tygruta som underlag. Här kan ni se och läsa mer om kurstekniken ”sashiko möter dalarna” direkt på Evas hemsida.

Sedan noterades att Syfestivalen bytt namn och numera heter ”Sy- & Hantverksfestivalen” och att höstens datum är den 28-30 oktober.

Ett annat tips är att ibland titta in på Täckelbo broderiakademis hemsida. Där finns mycket bra information om aktiviteter och tekniker även för oss lapptäcksintresserade skulle jag säga. Noterar t.ex. att Ann-Mari som vi besökte i Mariefred har skrivit på deras hemsida åtminstonde två gånger, här och här.

Juni
Vilken dag! Hetta och strålande solsken bjöd vädergudarna på den här gången vi skulle färga (någon kanske minns kylan och regnandet sist vi färgade hos Elisabet…). Ann hade bakat och tagit med sig goda matpajer som vi avnjöt till lunch och Elisabet hade gjort en rabarberpaj till eftermiddagskaffet.

Själva indigofärgandet gick över all förväntan. Joyce och Elisabet höll i trådarna och färgen höll vad den lovade. Innan oxideringen var tygbitarna gröna i färgen men när de torkade så fick vi en stark och vacker blå indigofärg. Shiborivikningarna Joyce och Elisabet lärt sig av Linnea Blomberg på Etnografiska museets dag om indigo fungerade alla fint och det blev många olika mönster. Tack alla Sprätthönor för er entusiasm, det är verkligen en underbart positiv och kreativ grupp vi har. Glad sommar!

De sista indigofärgade tygerna hänger på tork.
De sista indigofärgade tygerna hänger på tork.

Maj
Ann rapporterade från hennes resa till lapptäcksmässan utanför Delft, Holland. Jättespännande att höra! Sedan pratade vi om två möjlig utflykter i vår. Först så har Livstycket vårmarknad på Nordiska muséet, 18-22 maj men vi kom fram till att de som vill får gå individuellt då vernissaget med modevisning (den 18:e) antas vara fullsatt och svårframkomligt. Däremot bestämdes att de som så vill samåker till Bussler & Busslers årliga öppet hus på Vendelsö. Klicka här för att läsa mer. Joyce visade hur tyger kan prepareras för indigofärgningen som vi ska prova på hos Elisabet på nästa möte. Indigo blir fint på lite tunnare bomullstyger (inte för tjocka lakan om du inte vill ha svag blå färg!) så ta med och förbered så mycket tyg som du vill färga. På de här länkarna (tyvärr på engelska) ses hur tygerna kan vikas, sys ihop eller lindas för att få olika effekter:

Titta på bilderna så ser man att idén egentligen är enkel – ta ett vitt tyg, vik tyget och kläm sedan åt ordentligt så att inte färgen i  färgbadet tillåts tränga in överallt i tygpaketet. På så vis kommer de delar av tyget som inte skyddats att färgas blå och resten förblir vitt. Vilka material/sätt som används för att ”klämma åt” tyget är inte så noga – ta det du har hemma! Klädnypor, gem, snören, burklock… Prova och se hur det blir!

April
På mötet bestämdes att vi på terminens sista möte träffas hemma hos Elisabet för att färga, äta gott och umgås. Håll tummarna för att vädrets makter är med oss så att det går att sitta ute! Förbered er gärna genom att börja leta efter tyger som ni skulle vilja färga. Det kan också vara intressant att ta med de bitar vi färgade sist och se hur dessa går att vidareutveckla. Ofta blir det bättre för varje ”lager” som läggs av färg. En mer arbetad tygbit får ett större djup i sig på något vis. Gunvor hade med sig material som vi fick. Tusen tack! Sedan visade vi upp våra senaste alster. Wivi-Anne hade varit flitig och sytt flera necessärer samt en tygväska av Gunvors tyger som hon delade ut i mars. Många sydde också under själva mötet vilket var riktigt inspirerande att se! Elisabet visade upp en äggvärmare i form av en höna. Bilden nedan visar tekniken för att sy ihop snäckskalsformerna i rader (nedre vänstra hörnet av bilden) och att tyget bara limmas om pappersmallen i dess överkant. Slutligen noterade vi att Sprätthönorna firar 25 år om bara två år (2018) och att vi får fundera på om vi ska börja planera för en utställning.

Handsömnad.


Mars
Besök på Almgrens sidenväveri
Vår utflykt till sidenväveriet sidenväveriet blev väldigt informationsrik och trevlig. Guidningen var intensiv men mycket bra. Att bara se väveriet utan att också få höra om dess historia och hur maskinerna fungerade hade verkligen inte givit samma upplevelse. Fint att guidningen också ingick i entrépriset denna dag! Efteråt gick vi på kafé vid Mariatorget. Mycket gott och trevligt!

Ordinarie möte
Det var bara Berit vi saknade på mötet, annars var vi fulltaliga! Så det blev ett riktigt härligt Sprätthönemöte med långa diskussioner om gruppens framtid – och lapptäckets framtid i Sverige.

Kanske är jag partiskt men som alltid tycker jag att Sprätthönorna kom fram till en utmärkt lösning! Hillevi valdes till ny kontaktperson i Rikstäcket. Vi bestämde också datum och tid för ett besök på sidenväveriet. Gunvor hade med sig en korg med godbitar av hennes oavslutade lapptäcksprojekt som vi alla beundrade och tacksamt tog med hem. Tack! Läs mer om tid och plats genom att klicka här. Sedan visade både Joyce och Hillevi upp så fina arbeten!

Februari
Eftersom flera förhinder och vädrets makter tvingade oss att ställa in januari-mötet så blev februari-mötet årets första för oss Sprätthönor. Elisabet hade med sig ett lapptäcke hon sytt till en vän (klicka för större bilder).

Gunvor visade upp den fina näverstickade sjalen som hon stickat färdigt. Vilken kämpainsats! Tur att någon form av ”lapptäcksteknik” fungerar även när synen sviker. Sedan pratade vi om vårens aktiviteter. Ett gemensamt besök till Almgrens sidenväveri vore väl inte fel! De har visningar klockan 13:00 måndagar och onsdagar så på vårt mars-möte får vi hitta en dag som passar så många som möjligt. Elisabet föreslog också att vi har en indigofärgningsdag hemma hos henne när värmen åter kommit till oss i den högan nord. Vår ordförande Ann berättade också att ekonomin i Sprätthönorna ser god ut inför vårterminen. Vi tackar Ann för det fina arbetet som ger oss plus i kassan!

Mötesanteckningar 2015

December
Julmötet firades med inget mindre än tårta! Fint slut på ännu en rolig termin med Sprätthönorna. Ragnvi hade med sig flera utav Gerdas vackra verk som vi beundrade. Sedan provade vi på den ”textila intarsia” som vi förberett. Ann hade med ett utmärkt mellanlägg med klister på båda sidor. Sedan klippte vi tyger och strök fast dem. Slutligen klippte vi ut olika former (fåglar, tekoppar, snögubbbar… allt fungerar!). Efter att hemma ha frihandskviltat på maskin kan resultatet bli så här:

Textil intarsia a la Sprätthönorna.
Textil intarsia a la Sprätthönorna.

Sedan planerades vårterminen. Mötesdagarna finns som vanlig här. God Jul & Gott Nytt år!

November
Ordinarie möte
Efter att ha gjort upp det ekonomiska efter Julita-utflykten var det äntligen dags för att visa de alster som  vi skapat av de fyra tyger som Ann och Wivi-Anne valt ut åt oss i den senaste tygutmaningen! Som tidigare fick vi sy precis vad som helst men endast ett annat tyg fick läggas till de vi fått. Nedan ses bilder på våra alster. Riktigt intressant att se att de fyra tygerna gick att matcha med både grått, rosa, turkost, grönt, vitt och svart!

Slutligen bestämde vi oss för en tur till Sven-Harrys. Läs mer om det här!

Inger Johanne Rasmussens utställning på Sven-Harrys
Utställningen var mycket inspirerande. Vi roade oss med att leta efter de ”gömda” stolar, bord, sängar och hus som var gömda i de gigantiska motiven. Som de lapptäcksnördar vi är lockade också baksidorn. Att hänga täckena en decimeter ut från väggen gav intressanta skuggeffekter. Att verken också hade kardborrband i överkant för att fästas och sträckas var en bra idé.

Inspirerade av utställningen bestämdes att vi kunde prova en liknande teknik i bomull vid nästa möte. Om alla tar med sig små skräpbitar (i julfärger om man vill) och Ann tar med ett styvare mellanlägg  så kan vi prova stryka tygerna på mellanlägget och sedan placera en schablon av t.ex. en fågel där det passar och klippa ut den.

Elisabet tar med ett strykjärn men ta gärna med en lämplig sax och gärna någon schablon om du har!

Oktober
Sprätthönorna hade en riktig heldag med studiebesök bland Nordiska museets samlingar av lapptäcken. Helt fantastiskt roligt och vår guide Eva var både kunnig och generös med sin information. Tusen tack! Sedan var vi till Tygshopen i Katrineholm där vi både bjöds på ett gott och välkommet fika samt ett rikt utbud av vackra lapptäckstyger. Tack till Eva och den hjälpsamma personalen som ordnat så fint! Fullständig resplan hittas annars här.

September
Rivstart på hösten med två möten – ett i vanliga lokalen och ett ute hos Joyce på Sandhamn! Dessutom har vi fått inbjudan till att titta på gamla lapptäcken från Nordiska museet på Julita gård. Mycket att ordna med andra ord! Vi beslutade att skjuta upp visningen av Ann och Wivi-Annes tygutmaning till novembermötet.

Juni
Joyce, Ragnvi, Ann och Berit hittade hem till Elisabet för vårens sista möte. Regnet tvingade oss att sitta inne och äta löksoppa och paj till efterrätt. Efter husesyn pratade vi lite om höstens aktiviteter och mötestider (se som vanligt sidan Möten). Joyce bjöd oss att komma och hälsa på och inspireras av skärgården ut på Sandhamn i början av hösten. Förhoppningsvis kan vi hitta en extra tid i början av september för ett besök hos henne? Eftersom flera kommer att vara borta på terminens första möte den 1:a september bestämdes att vi redovisar våra alster av Ann och Wivi-Annes tygutmaning först på oktobermötet.

Maj/April 
Besök hos Bussler & Bussler
Tio sprätthöns tog sig ut till Vendelsö för att beskåda Maria Busslers långarmsquiltmaskiner. Hon har två fantastiska symaskiner som vi både fick se och provköra (!). Mycket intressant och rolig eftermiddag som dessutom toppades med det fina fikat Maria och hennes familj lagat åt oss. Tusen tack!

Långarmsquiltmaskinen körde i full fart! Foto: Maria Bussler.
Långarmsquiltmaskinen körde i full fart! Foto: Maria Bussler.
Inget går upp emot att själv få styra quiltningen på en sådan här maskin! Foto: Maria Bussler.
Inget går upp emot att själv få styra quiltningen på en sådan här maskin! Foto: Maria Bussler.

Förutom quiltning pratade vi också om möjligheten att gå kurser genom Maria och hon tipsade också om kritorna Neocolor II från Caran d´Ache som hon ritat direkt på tyg med och sedan fixerat genom att stryka. För tunnare färger penslade hon på vatten.

Ordinarie möte
Hillevi har fått äran att ställa ut sina fantastiska lapptäken i Langska huset på Gotland. Langska huset är hemslöjden på Gotlands lokal som ligger centralt placerad i Visby. Hillevis utställning varar i tre veckor nu i maj/tidiga juni. Stort grattis till dig från oss Sprätthöns!

Sprätthönornas sista möte för vårterminen blir i år en utflykt hem till Elisabet i Åkersberga. Vi möts klockan 13:00 som vanligt och Elisabet bjuder på lunch när ni kommer.

Mars
Intensivt möte med både stickning (!) och lapptäcksteknik. Vår utmärkte ordförande Ann hade ordnat material så att vi kan sy paper piecing för hand på träffarna. Jättekul och rätt snabbt gick det mha limpenna, skärmall i plast och färdigskurna pappersmallar. Gunvor visade en söt väska med öljetterat hål i för att samtidigt förvara snörnystan i och ändå kunna dra ut snöränden genom hålet. Smart och praktiskt! En idé var att vi kunde göra sådana väskor med applikation i paper piecing för att sälja vid tillfälle. Elisabet visade näverstickning för hugade Sprätthöns. Wivi-Anne och Ann delade ut de fyra fina tyger som de valt åt oss för tygutmaningen. 60 kr går tygerna på och vi presenterar våra alster vid andra träffen i höst. Som sist så får alla göra vad de vill av tygerna, men, bara ett extra tyg från den egna tygsamlingen får användas förutom utmaningstygerna.

Februari
Besök hos Gunvor
Som Ann skrev i sitt mejl så tackar vi för en trevlig eftermiddag hos Gunvor. Så gulligt av henne att vi fick ta så mycket bra att ha tyger och böcker. Man kan aldrig få för mycket tyg!
Ann visade sin Alla hjärtans dag-löpare, klicka här för instruktioner.

Vi har också fått klartecken från Bussler & Bussler att vi är välkomna till henne ute på Vendelsö den 5:e maj. Vi organiserar samåkning dit i bilar. Sedan är vi spända på att se vad Ann & Wivi-Anne har ordnat för tygutmaning åt oss från Syfestivalen. På nästa möte och förhoppningsvis på flera därefter provar vi också på handsömnad över pappersmallar som Ann införskaffat. Mycket att roligt att se fram emot alltså!

Ordinarie möte
Fyra tappra sprätthöns trotsade snömodden och kom till tisdagens möte. Vi belönades med en demonstration av Ann om hur det lättsydda blocket flugan/rosetten (bow tie) kan läggas för att få fram olika mönster.

Så här kan blocket sys:

Även Berit hade fina saker med sig – kaffebröd och ett miniatyrlapptäcke. Täcket är resultatet av flitigt hemarbete med trappstegstekniken som Elisabet visade på sydagen vi hade i april förra året.

Miniatyrlapptäcke sytt av Berit i trappstegsteknik.
Miniatyrlapptäcke sytt av Berit i trappstegsteknik.

Vårens tygutmaning kommer att anordnas av Ann och Wivi-Anne som väljer lämplig tyger på kommande syfestivalen. Vi köper mindre tygbitar än sist! Hoppas att det blir en rolig utmaning! Elisabet, Ann och Joyce föreslog också att vi kunde prova göra lite English Paper Piecing på våra möten. Ingenting man tar hem utan bara lite att ha för händerna om man inte har något annat med sig till mötena! Helt frivilligt men kanske lärorikt och roligt ändå.

Sedan pratade vi om vårens utflykter. Elisabet frågar Bussler & Bussler om det passar att vi hälsar på henne den 7:e april eller 5:e maj (dvs på våra ordinarie träffar). Nordiska muséet får vi avvakta med att besöka eftersom tiden vi blev erbjudna i vår inte passade oss. Förhoppningsvis kan de ta emot i höst. Susan Dahlberg hade tyvärr inte möjlighet att ta emot oss hemma hos sig så vi får ställa in även detta i brist på lämplig lokal här i Stockholm.  Men, den 17:e februari är vi bjudna hem till Gunvor i Liljeholmen. Vi träffas 12:30 utanför Ica inne i Liljeholmens Galleria. Väl mött!

Januari
Sprätthönorna välkomnar 2015 med att sitta i ett nytt rum i Studieförbundet Vunxenskolans lokaler. Bättre ljus och akustik! Agneta meddelade per mejl att hon tar en paus från Sprätthönorna. Vi önskar henne varmt välkommen tillbaka om hon skulle önska det i framtiden! Planerna för våren ser annars storslagna ut. Vi är bjudna hem till Gunvor  den 17:e februari. Sedan har Elisabet fått i uppdrag att kontakta Nordiska museet för att se om vi kan få en visning av deras lapptäcken. Dessutom kontaktar hon Bussler & Bussler för att höra om vi får hälsa på henne och titta på quiltmaskinen och Susan Dahlberg för att se om vi kan hälsa på henne i Eskilstuna och kanske ytterligare manipulera de tyger vi färgade i höstas.

När det gäller vårens tygutmaning så kommer Hillevi att prata med Berit om huruvida de hinner organisera den just nu eller ej. Om de inte har tid så tar Ann och Wivi-Anne över för våren. Hillevi & Berit får då sköta tygutmaningen till hösten, om de vill förstås!

Mötesanteckningar 2014

December
Ett möte fullt av julpyssel. De som ville gjorde små dekorationer till julgranen. Mycket trevligt och inspirerande! Ann tipsade också om följande teknik:

Mötesdagar för 2015 bestämdes. Vi bestämde också att eftersom alla nu fyllt jämnt och uppvaktats med block så tar vi en paus i blocktillverkandet för framtida födelsedagshönor. En blomma kan det dock tänkas att vi fortfarande firar med! Vi pratade också om vad som kan tänkas stå på programmet för våren. Elisabet kollar upp möjligheten att titta på antika lapptäcken på Nordiska muséet. Gemensamt besök hos någon lapptäcksbutik vore förstås också roligt! Vi får se vad 2015 har att erbjuda!

November
Ännu ett möte i firandets tecken! Gunvor bjöd på tårta som tack för sin 90-årsuppvaktning. Sprätthönorna uppvaktade dessutom Wivi-Anne med  blommor och tygbitar i lila samt Eva med en rosenbukett.

Vi fick också besök av Åsa som funderar på att gå med i Sprätthönorna. Åsa har länge varit aktiv i lapptäcksvärlden genom syhelger och mejllistor på internet, och om det fungerar med hennes arbete så vill hon nu försöka vara med i vår grupp. Välkommen Åsa!

Annars pratade vi om kommande aktiviteter i gruppen. Berit och Hillevi kommer att ordna en ny tygutmaning åt oss i vår där de väljer tyger som är lika till oss alla. Spännande!

På vårt decembermöte bestämde vi också att vi ska göra lite julpyssel. De som vill tar med sig följande:

 • Några trevliga små bitar jultyger
 • Synål & tråd för handsömnad
 • Sax/rullkniv för att klippa till tygbitar
 • Penna, papper (eller kartong) & papperssax för tillklippning av mallar
 • Ev. en liten bit vadd om du vill göra någon stoppad figur
 • Mönster! Ta med ditt favoritjulpyssel och lär oss andra!

Vi pratade också om möjliga aktiviteter till våren. Förslag som flög förbi var bl.a. besök hos lapptäcksbutiker, se långarmskviltning, titta på antika lapptäcken på Nordiska museét, bjuda in andra lapptäcksgrupper till oss mm.

Vår ordförande Ann hade också ordnat en fin medlemslista som delades ut och hon rapporterar in terminens alla möten till Vuxenskolan. Vi samlade även in 50 kr var till den gemensamma kassan. Slutligen visade Hillevi sitt vackra lapptäcke som precis kommit hem från utställningen på Rikstäckets årsmöte!

Hillevi visade sitt vackra lapptäcke som precis kommit hem från utställningen på Rikstäckets årsmöte.
Hillevi visade sitt vackra lapptäcke som precis kommit hem från utställningen på Rikstäckets årsmöte.

Oktober
Sprätthönorna träffades hemma hos Ann. Hon firades med blomma och lapptäcksblock i lila och vitt.  Ann berättade senaste nytt från Rikstäcket och årsmötet i Umeå. Rikstäckets hemsida kräver nu personlig inloggning med ett konto där användarnamnet är medlemsnumret och lösenordet sätter du själv. Eftersom detta var mycket krångligt att sätta upp så hjälpte Elisabet till att ordna inloggning på Rikstäckets hemsida för de som så önskade. Skulle det vara några fortsatta problem så säg bara till Elisabet! Sedan hade vi visning av resultaten från Joyce & Elisabets tygutmaning. Vilken mångfald! Så många vackra arbeten och det var roligt hur alla fått de fem tygerna att gifta sig fint genom att endast lägga till ett enda ytterligare tyg. Vilken påhittighet vi har inom gruppen! Önskemål om en medlemslista framkom och Ann ordnar en sådan. Elisabet berättade som ett kommande besök hos Livstycket som Sprätthönorna är bjudna till. Läs mer här.

September
Färgningsdag
Onsdagen den 24/9 träffades vi hemma hos Elisabet för att prova på färgning under Joyce och Elisabets ledning. Vädret var inte nådigt, kallt och ihållande regn mest hela dagen. Men, trots att det var blött och kallt så vågade vi oss ut på eftermiddagen då regnet lättade något. Den varma morotssoppan till lunch hjälpte nog till.  Vi provade först på att färga i plastpåse. Därefter testade vi att istället applicera färgen med t.ex. sprayflaskor, sprutor eller helt enkelt knögla ihop tyget och dra det i lite färg på en bricka. De resistmetoder vi provade var bland annat krackelerad intorkad vetesmet, salt, löv och klänypor/påsklämmor. Något av resultatet av våra vedemödor ses nedan (klicka på rutnätet för att få större bilder):

Färgerna vi använde var Joyces Kemtex Reactive CD dye. CD står för cold dye dvs kall färgning. Vi kunde alltså färga bomull utan att behöva koka vatten. Instruktionerna som vi använde för de olika varianterna hittar du här eller på sytips-sidan vår. Vi provade också att använda Shiva Artist’s Paintstik oljekritor. Med hjälp av stenciler och kritorna kunde vi rita mönster direkt på tyg. Slutligen visade Joyce hur vi kunde applicera metallfolie på tyget med hjälp av lim för lite extra glitter!

Ordinarie möte
Mycket trevlig start på höstterminen med uppvaktning av Gunvor på 90-årsdagen. Födelsedagsbarnet blev mycket glad och överraskad över täcket vi sytt till henne!

Dag och tid för färgningen valdes och dessutom har oktobers ordinarie möte flyttats fram en vecka och dessutom ska det hållas hemma hos Ann. Titta på mötessidan för mer detaljer. Mötet var annars ett fyllt av idéer inför framtiden. Bl.a. bestämde vi följande:

 • Joyce boxchallange – fyll en av de genomskinliga plastaskarna som Elisabet ger bort med valfritt innehåll. Ta med på oktober-mötet och så byter vi med varandra.
 • Elisabet & Joyces tygutmaning
  till nästa möte tar vi med och visar vad vi har hittat på att göra med de fyra tygerna som Elisabet & Joyce valt samt det extra från egna samlingen som vi  lagt till. Ska bli spännande att se hur alla tänkt!
 • Berit & Hillevi gör ny tygutmaning – i vår väljer de exv. fyra tyger för en ny tygutmaning (t.ex. väljer de tyger på vårens syfestival).

Andra tankar som framfördes var att vi kunde se till att göra något av de färgade tygstyckena från den kommande färgningsdagen. En utflykt som diskuterades var att hälsa på hos Bussler & Bussler och titta på hennes quiltmaskin. Hillevi hade med sig ett fantastiskt stjärntäcke och en länk till hennes lärare Elizabeth Browns lapptäckshemsida, titta här eller kolla på Sprätthönornas länksida.

Juni
Åtta Sprätthönor hade en heldag i Uppsala. Vädret höll sig i skinnet de stunder vi var ute, så på det stora hela var det en vacker dag! Vi möttes vid Uppsala tågstation och promenerade efter det mot centrum och Fyrisån. Där hittade vi ett trevligt lunch-café som heter Günterska hovkonditoriet. Jag tror vi alla var nöjda med den goda maten! Hälften av oss satt ute och åt och hälften nöjt lunchen inomhus. Efter en promenad tillbaka till tågstationen tog vi bilarna till Quiltbiten för att titta på lapptäckstyger, mellanlägg och tillbehör.

I butiken bjöds vi på kaffe, te och muffins. Hillevi hade bakat mycket goda kärleksmums så det blev ett glatt och gott fika där vi pratade om höstens färgningsdag hemma hos Elisabet. Joyce och Elisabet förbereder färgningsövningar och ordnar med lämpliga tygbitar till alla att öva på. Datumet bestämmer vi på höstens första möte, men det blir efter den 14:e september och beroende av vädret då vi ska vara utomhus. Dagen avslutades med ett kort inspirationsbesök på Kaleido konsthantverk och butiken Stickspåret, båda hemmahörande i gamla godsmagasinet vid Uppsala centralstation. Hantverket var mycket inspirerande och bl.a. såg vi Kajsa Ullmans fantastiska textiltryck på sammet som Hillevi tidigare berättat om. Klicka på bilderna nedan för att se större versioner .

Maj
Vi bestämde att nästa ordinarie möte blir en utflykt till Uppsala och Quiltbiten (Sparrisgatan 7). Vi delar upp oss i bilar enligt följande:  Ann tar med Gunvor, Wivi-Anne & Agneta. Elisabet plockar upp Joyce, Berit & Hillevi.  Regina kör Eivor medan Ragnvi tar sig själv till Uppsala. Vi träffas Vi träffas klockan 11 vid Uppsala tågstation för lunch. Quiltbiten öppnar klockan ett.

Föreslagna datum för möten till hösten finns nu på Mötes-sidan.

Joyce & Elisabet träffas i maj för att förbereda vår färgningsdag. Själva färgningen får dock bli i höst eftersom det ännu är för kallt för att stå ute och färga. Ann berättade om öppet hus hos Bussler & Bussler (hon som quiltar på långarmad quiltmaskin). Läs mer här. Både Elisabet och Ann funderar på att åka så hör av er om någon vill åka med.  Elisabet pratade också om att det till hösten är dags för Quiltköping, 5-7 september (Lidköping). Slutligen har vi fått en förfrågan om att bli medlem i Sprätthönorna. Verkar dock som att våra dagtidsmöten inte passar (än) så vederbörande återkommer om något år.

April
April bjöd både på vårt vanliga månadsmöte och en mycket lyckad sydag anordnad av Agneta. Vi tackar varmast för detta! Elisabet demonstrerade trappstegstekniken hon lärt sig och Ann gick igenom isättning av dragkedjor.

Mars
Joyce och Elisabet delade ut tygpaket om fyra tyger á 30 cm för 150 kr till vår gemensamma utmaning. Till dessa tyger (och den lilla extrabiten som också följde med) får var och en lägga till ytterligare ett tyg och sedan sy precis vad de vill. Spara gärna eventuellt spill separat så kan vi kanske i framtiden ha en utmaning gjord bara på rester från liknande utmaningar. Förslaget är att det här projektet ska vara färdigt till nästa hösts syfestival. På mötet pratade vi också om Rikstäcket, dess enkät och det inställda Nordisk quiltträff, NQT. Vi är oroade över utvecklingen och funderar på vad vi kan göra. Vår utställningsartikel finns nu i senaste numret av tidningen Fat Quarter. Vi had inte fått något svar från Rikstäcket angående vårt brev om vårt lokalgruppsnamn. Ann bjöd på gott fika, här följer receptet på Noblesse-kakorna!

Hus gjort av Berit Nilsson (2000 med ändringar 2014).
Hus gjort av Berit Nilsson (2000 med ändringar 2014).
Februari
Joyce och Elisabet fick i uppdrag att på Syfestivalen inhandla fyra tyger så att varje Sprätthöna kan få 30 cm av varje tyg. Sedan får var och en lägga till ett till tyg från den egna skatten och sy vad inspirationen leder en till att göra – en bonad, en väska… Ja, vad som helst. En utmaning som om det blir lyckad vi kanske kan göra fler utav! Vi bestämde också att träffas i Agnetas källarlokal för en sydag den 8:e april. Elisabet uppvaktades på det ljuvligaste sätt med block i form av hjärtan inför hennes stundande bröllop. TUSEN TACK!!! Pratade också vidare om eventuell utflykt till någon lapptäcksbutik i vår men inget datum eller destination fastslogs. Joyce och Elisabet förbereder för färgningsdag hemma hos Elisabet i maj.
Januari
Elisabet visade förslaget på artikeln till Rikstäcket samt svar till Rikstäcket angående lokalgruppsnamn. Vi bestämde oss för att skicka in båda efter korrigering i bildtext till Ragnvis och Wivi-Annes lapptäcken. Diskuterade vad vi vill göra under våren. Joyce och Elisabet fick i uppdrag att förbereda en färgningsdag hos Elisabet till i maj t.ex. Många önskade också en sydag t.ex. hos Agneta som har tillgång till en lämplig lokal. Förslag kom också på att vi kunde ha ”teknikstationer” där vi visar olika moment som kan vara besvärliga att bara läsa sig till. Att göra individuella projekt utifrån ett gemensamt tema fanns det också intresse för. T.ex. kunde gruppen abonnera på tyg från Lapp-Elisa och utifrån exempelvis samma tyger göra egna kompositioner. Agneta kollar upp hur tygprenumeration fungerar. En gemensam utflykt till Fröken Flink i Västerås står också på önskelistan. Sprätthönorna äger nu webbadressen sprätthönorna.se och Elisabet meddelar när den också fungerar som länk till vår hemsida.

Mötesanteckningar 2013

December
Välkomnade Reginas vän Eivor som ny medlem i Sprätthönorna. Diskuterade svaret från Rikstäckets ordförande angående lokalgruppsnamnet Sprätthönorna kontra Sprätthönsen. Elisabet skriver ett förslag på svar till nästa möte. Regina och Elisabet skriver varsin artikel om vår utställning till tidningarna Fat Quarter respektive Rikstäcket.

Täcke i trappstegsteknik av Elisabet.
Berits omarbetade lapptäcke blev helt klart vackrare än sin föregångare.

 

Detalj av Agentas quiltning.

 

Agnetas quiltade jullöpare.

 

Detalj av Hillevis quiltning.

 

Ännu en vacker quilt med blomstermotiv gjord av Hillevi.

 

November
Ordinarie möte
Ann tar över ansvaret som ordförande för Sprätthönorna. Vi tackar Agneta för ett väl utfört värv och hoppas att hon inte blivit helt utsliten av oss! Elisabet har lovat fortsätta som sekreterare och redaktör av vår hemsida. Ann delade ut kuvert med pengar till dem som hade sålt saker på vår utställning. Ann och Elisabet skänkte sina förtjänster till vår gemensamma kassa.Regina, som inte kunde närvara, har en god vän som gärna vill vara med i Sprätthönorna. Efter en mindre diskussion bestämde vi oss för att bjuda in henne till vår verksamhet och att delta i nästa möte. Vi talade även om att vi nog kan bli något fler men inte mer än ca 15. Vi bör dock diskutera saken vid varje aktuellt tillfälle. Mötesdagarna för våren (låter inte det härligt) bestämdes.

Utställningen
Sprätthönornas jubileumsutställning blev en lyckad händelse för oss Sprätthönor. Särskilt glada blev vi över att det var så gott om besökare och att vi fick många uppskattande kommentarer, både muntligen och i vår gästbok. Totalt var det 284 personer som hälsade på. Det betyde att vi hade 21-22 personer per dag på besök i snitt. Försäljningen var också god, även om vi nog hade för lite till salu, särskilt vad gäller de stora utställningsverken (lapptäcken i överkaststorlek t.ex.). Som någon besökare sa – sätt ett pris och markera som sålt. Att visa vad ett realistiskt pris för ett lapptäcke av en viss storlek är bara att peka på värdet i hantverket. Tja, vi får fundera på detta till nästa gång. Tusen tack till alla besökare!

Galleraget var välkomnande under Sprätthönornas jubileumsutställning – 20 år med lappar!
September & Oktober
Planering inför utställningen. Vi delade upp affischer att sättas upp samt bestämde vem som ska kontakta vilka tidningar (DN på Stan, tidningen Mitt i mfl), mejl-listor och annat för att annonsera om utställningen vår. Diskuterade Rikstäcket och vad vi egentligen får ut av att vara lokalgrupp i föreningen. Upprättade en vaktlista för utställningen enligt följande, tiderna är 11-17 om inget annat anges:

Fr. 4/10 kl. 13:00 Alla!
Lö. 5/10 Regina+Elisabet, samt alla som kan (vernissage!)
Sö. 6/10 Regin+Wivi
Må. 7/10 Joyce+Ann
Ti. 8/10 Elisabet+Wivi
On. 9/10 Joyce+Berit
To. 10/10 Berit+Hillevi
Fr. 11/10 Hillevi+Ragnvi
Lö. 12/10 Ragnvi+Hillevi
Sö. 13/10 Joyce+Ewa
Må. 14/10 Ann+Berit
Ti. 15/10 Elisabet+Ann
On. 16/10 Joyce+Ewa
To. 17/10 Ann+Regina
To. 17/10, kl. 16:00 Ann, Elisabet, Hillevi & Regina

Får någon förhinder så försök hitta en ersättare eller ring till Elisabet. Självklart är alla välkomna även då de inte vaktar och de som inte kunnat välja någon tid får komma när det passar eller hoppa in om de kan. Vi beslutade att ersätta lotteriet med direkt försäljning av grytlappar/väskor/hönor/korgar/tehuvor/kuddor/näsduksfodral/necessärer och allt annat vad vi kan tänka oss. Märk ditt alster med pris och namn. Vid försäljning läggs lappen i det röda kassaskrinet. Innehållet i kassan tas hem efter avslutad dag och vi räknar ihop vi nästa möte (inget behov av att överlämna kassan mellan dagarna alltså). Ann ordnar med 3 flaskor av vattenrespektive bubbel, servetter & något att dricka ur (samt klädnypor!). Ragnvi fixar tilltugg. Elisabet tar med kassaskrin, stege, gästboken, snöre, krok, spik, sax samt hammare. Regina tar med stege, papper+penna samt grenar. Joyce tar med häftmassa och vevsymaskin (Elisabet kommer förbi och bär). Joyce bidrar med kudde till Alvikstorpets vänner. Alla tar med så många lapptäcken och mindre alster som de bara kan på fredag, ju mer vi har att visa – desto bättre! Leta efter ditt första lapptäcksalster, det ofärdiga projektet, favorit bonaden, ja, helt enkelt allt som kan vara intressant och inspirera. Nu kan vi inte göra mer än att hålla tummarna för en lyckad och välbesökt utställning!

Augusti
Till slut blev vi sex Sprätthönor som tjuvstartade hösten med en fantastiskt inspirerande dag hos Ann-Mari Franzén. Mariefred och konstnärinnan bjöd på den soligaste dag man kan önska. Lunch på Wärdshuset. Både gott och en fröjd för ögat med de vackra lokalerna. Sedan var vi hemma hos Ann-Mari. Hennes hem är som ett konstgalleri, och det behövs för att kunna bära upp hennes otroliga lapptäckskonstverk. Ann-Mari delade frikostigt med sig av alla sina tips och den outsinliga kunskap hon tycks bära på vad det gäller modern Art-quilt och dess tekniker; färgning, tygmanipulering, komposition… Ja, Ann-Mari fick stå ut med alla våra frågor och beundrade blickar över både hennes alster och det otroligt välordnade arbetsrummet. Det kliade (och kliar!) i alla våras fingrar att sätta igång att arbeta med tyger. Bättre start och inspiration för hösten kunde vi knappast få! Tusen tack till Ann-Mari. Vi hoppas att det inte blir sista gången vi träffas!
Till våren ska vi försöka oss på något utav det vi lärt oss. Joyce och Elisabet gör ett första försök och sedan träffas vi alla för att prova på färgning.
Juni
Sprätthönornas ansökan om utställning på Alvikstorpet i höst har blivit accepterad! Vi får ställa i ordning fredagen den 4:e oktober och den 5:e oktober är det vernissage. Utställningen är öppen klockan 11:00 till 17:00 varje dag till och med den 17:e oktober. Vid nästa möte får vi komma överens om ett vaktschema då utställningen aldrig ska vara obevakad.Adressen till jubileumsutställningen i Galleraget (Alvikstorpet) är Ekstigen 1, Bromma. En karta och information för besökare finns här. Elisabet beställer affischer till utställningen från Rikstäcket samt skickar in utställningsannonsen så att den kommer i nästa nummer av tidningen Rikstäcket samt som annons på Rikstäckets hemsida. Agneta betalar in avgiften till utställningen så vi utökade Sprätthönornas kassa med 100 kr var. Samtliga Sprätthönor behöver också vara medlemmar i Alvikstorpets vänner. På mötet delade också Ann och Agneta ut materialsatser för det gemensamma projektet inför utställningen. Det ska bli spännande hur det artar sig!Elisabet har varit i kontakt med Ann-Mari Franzén angående besök hos henne i Mariefred den 27:e augusti. Ann och Elisabet kör bil dit och Gunvor, Joyce, Agneta och Berit följer med. Ragnvi, Eva och Regina lovar ge besked under sommaren om de kan följa med eller ej.Maj
Ordinarie möte
Planering inför den kommande utställningen. När vi samlade information för ansökan till Alvikstorpet så hittade vi Sprätthönornas ”historia” samlad i två pärmar. Kanske vore det roligt att kort teckna vår historia inför 20-årsjubileet i höst? Elisabet lämnar in vår ansökan till Alvikstorpet innan den 15:e maj och efter vecka 21 får vi svar om utställningen blir av. Ann och Agneta fick i uppdrag att införskaffa tyg till kant och bakstycke till vårt gemensamma ”lapptäcke” till utställningen inför nästa möte. Färgen ska vara linfärgad/naturfärgad och vi räknade på material till tre ”grytlappar” var, dvs ca sju meter på 110 cm tygbredd eller kortare om de hittar bredare tyg. Ann och Agneta köper också vadd (t.ex. dukvadd) och snören att knyta ihop blocken med. På så vis får alla tre färdiga materialsatser att leka med under sommaren. Om någon vill byta ut vadden till en annan sort som de föredrar så går det bra. Vill någon göra fler eller färre block än tre så är det bara att vi byter med varandra eller att vi köper ytterligare tyg om det skulle ta slut. Varje färdigt block ska vara 25 * 25 cm och ha två snören i varje hörn (se anteckningar från i februari på den här sidan). Bredden på kanten är valfri.
Elisabet har kontaktat och fått svar från Rikstäcket angående deras lista över medlemsgrupper där vi saknade kontaktperson. Nu står Elisabet listad som kontaktperson. Se Rikstäckets lokalgruppslista. Rikstäcket firar i år 25 år och har i och med det tryckt upp affischer. Elisabet kollar om vi kan få några sådana inför vår utställning. Angående färgningsdagen så kunde Ann-Mari Franzén ta emot oss i Mariefred för en demonstration, men inte för någon kurs. Hon är dock inte alltid i Sverige så det var svårt att hitta tider. Vi bestämde oss dock för att höra om hon kunde ta emot oss i Mariefred den 3:e september. Elisabet skriver och frågar. Se även Latitude Quilts där hon är en av konstnärerna.

Agneta hade sytt ett stort och färgsprakande täcke av tyger från hennes Afrika-resa.

Utställningsbesök
Åtta glada Sprätthönor besökte lapptäcksutställningen i Kummelby kyrka. Efter att ha insupit denna inspiration begav vi oss till slottsträdgården i Ulriksdal för att njuta av vackra blommor och lite fika.

April
Vi har fått instruktioner från Alvikstorpets vänner om hur vi kompletterar vår ansökan om att få ställa ut i höst. Ansökan ska var på papper och senaste ges till Alvikstorpet den 15:e maj. Alla Sprätthönor ombedes leta efter bilder och information om sina kviltar och antingen mejla dessa till Elisabet eller ta med dem till nästa möte. Vi föreslår titeln ”Sprätthönornas Jubileumsutställning” och beskrivningen ”20 år med lappar”. Elisabet skriver en text och sammanställer samt lämnar in ansökan i tid. Joyce hade med förslag på tidningar där vi kan annonsera som Elisabet fick.

Angående färgningsdagen så var Ann-Mari utomlands när Elisabet ringde. Hon sa sig vara åter i Sverige efter den 14/4 så då kontaktar Elisabet henne igen för att höra om hon vill hålla en dagskurs för oss. Vi bestämde dock att gemensamt gå på utställningen ”En doft av Provence i ett himmelrike av tyger” den 2:a maj klockan 14:00. Ann och Elisabet kör bil om någon vill ha skjuts från södra delen av staden. Gunvor bjöd på fika och Sprätthönorna uppvaktade Elisabet med gula rosor och lapptäcksstjärnor i blått och vitt på födelsedag. Mycket uppskattat!

Joyce hade sytt en kudde.

 

Inspirerad av våra tidigare diskussioner om frihandskviltning så hade hon sytt både fjäderkransar, bubbelstenar och spiraler i glittrig tråd. Mycket härlig struktur blev det.

 

Wivi-Anne hade skapat en bonad med flygande kuber. Alla var mycket imponerade av den vackra kompositionen och färgvalet.
 
Mars

Ragnvi hade med sig rött och vitt tyg till det gemensamma lapptäcket som vi funderar på att göra till jubileumsutställningen. Båda var fina och vi tackar för detta! Vi ska mäta och räkna på hur tygerna räcker. Vadd och knytband får vi också köpa gemensamt om projektet blir av.
Angående färgningsdagen så hade Elisabet hittat att Ann-Mari Franzén i Mariefred verkar ha använt Kemtex färger. Vi tänkte därför höra med henne om hon skulle kunna tänka sig att ta emot oss för en kursdag. I senaste numret av Rikstäcket så finns en lista över alla medlemsgrupper. Tyvärr saknas uppgifter om Sprätthönorna vilket vi måste undersöka. Visningen av alster och genomgång av medtagen litteratur samt fika avslutade mötet.

Februari
Studieförbundet vuxenskolan har bestämt sig för att från och med i år ta ut en avgift på 30 kr/lektionstimma som en studiecirkel använder deras lokaler. För oss Sprätthönor betyder det att vi för en termin (dvs sex träffar á tre timmar) totalt ska betala 540 kr. Eftersom vi är elva personer innebär det att om vi betalar hundra kronor per år till Sprätthönornas kassa så klarar vi lokalkostnaden med 20 kronor till övers. Agneta får i uppdrag att samla in hundra kronor per person och betala lokalkostnaden när den efterfrågas.
Elisabet har anmält till Alvikstorpets vänner att vi önskar ha en jubileumsutställning hos dem i september eller oktober. Vi kommer att bli kontaktade senare i vår med instruktioner om hur de vill ha pappersansökan med bilder på våra alster.
Angående vårmarknaden i Minneberg så hälsar Joyce att vi är varmt välkomna att bidra med alster (t.ex. grytlappar vilket är populärt). Vi behöver dock inte vakta bordet med så många personer som vi gjorde förra året utan det blir ett enklare arrangemang.
Vi diskuterade den gemensamma färgningsdagen med materialet Joyce har. Elisabet lovade läsa på instruktionsmaterialet men både Joyce och Elisabet vill vänta med färgningsdagen till det är varmare väder så att man kan vara delvis utomhus om något moment skulle vara kladdigt. Joyce behöver också få klartecken för avlastning så att hon kan vara med på en hel dags färgning.
Elisabet föreslog att vi inför jubileumsutställningen gör ett gemensamt lapptäcke. Men, för att undvika att någon tvingas sy ihop/quilta en massa lappar av olika storlekar föreslogs följande. Var och en gör ett färdigt ”lapptäcke” som är 25 cm * 25 cm. Tänk på det som en liten tavla eller en grytlapp, men i varje hörn av bindningen syr man på baksidan fast två band. På genom att knyta ihop ”grytlapparna” med snörena så kan olika större verk skapas. De kan knytas på rad som en girlang, de kan knytas under varandra som en bonad, eller flera rader och kolumner ihop så att ett verkligt täcke bildas.

Lapptäcke gjort av sammanknutna ”grytlappar”.

För att binda samma de olika ”grytlapparna” färgmässigt och tjockleksmässigt så skaffar vi ett gemensamt bakgrundstyg och ”ram tyg” samt en lämplig vadd. Motiven och färgerna och teknikerna på varje grytlapp får var och en däremot välja själva. Tanken är att visa på vilken otrolig variation det finns inom lapptäckstekniken (applikation, paper piecing, broderi, quiltning…). Ragnvi erbjöd sig att ge oss enfärgat bomullstyg (rött eller vitt t.ex.) som vi kan ha som ”ram tyg” och bakgrund.
Dagen avslutades om alltid med att Sprätthönorna visade fantastiska alster och idag bytte vi även tyger som man hade ”för mycket” av eller bara ledsnat på.

Joyce babytäcke med spetsklädda block.
Gunvors tjusiga väska.
Mycket gott i Agnetas skafferi!

Januari
Rivstart på året med diskussion om årets aktiviteter. På önskelistan står en sydag under våren och en jubileumsutställning på Alvikstorpet i höst. Elisabet (och/eller Joyce) pratar med Alvikstorpets vänner. Sprätthönorna är även välkomna att även i år delta vid Minnebergs vårmarknad den 23-24:e mars. Vi får överväga detta.
På nästa möte kan de som vill ta med ”fultyger” som vi inte längre blir inspirerade av för ett gemensamt byte. Bitarna bör vara minst 15 * 15 cm. Större bitar går förstås utmärkt att ta med som de är, skär inte sönder dem. Även skurna remsor kan förstås vara intressanta att byta. Allt detta är förstås inget tvång utan helt upp till ens eget intresse av ett byte! Agneta är extra intresserad av tyger med frukt och ätbart då hon har ett projekt på gång för sådana tyger. Regina skaffar godare snabbkaffe och Agneta köper nya tepåsar. God fortsättning på det nya året!

Mötesanteckningar 2012

December
Årets avslutning firades som brukligt med glögg och pepparkakor. Tillverkade julprydnadsstjärnor utav värmeljuskoppar. Så här fina, eller så här, kan sådana bli. Enkelt och roligt. Surfplattorna demonstrerades också och Hillevi uppvaktades på högtidsdagen med stjärnblock i blommiga tyger. Vi diskuterade även planerna för 2013. Joyce återkommer om lämplig plats och tid för en färgningsdag när hon har ork och möjlighet. En sydag i februari skulle då t.ex. kunna användas till att förbereda Sprätthönornas jubileum. Elisabet kontaktar Alvikstorpet för att anmäla vårt intresse om en utställning i september eller oktober 2013.

November
På mötet planerade vi mer än vanligt. Vi valde mötesdagar för våren 2013 och tillhörande kaffebrödsansvariga. Dessutom vill vi ha ett extra möte i början av året för att prova på färgning med Joyce i lokalen hos Elisabet där vi hade sydag. Under våren behöver vi också lämna in en ansökan till Alvikstorpet för att få hålla vår jubileumsutställning där då Sprätthönorna firar 20 år nästa år. Vi ska också försöka bjuda in tidigare medlemmar till vernissaget.

På decembermötet blir det glögg och Elisabet visar hur man kan göra julgransdekorationer av värmeljus. Ta gärna metallformar från utbrända värmeljus och en sax som tål att klippa i med metall med. Agneta och Elisabet tar dessutom med surfplattor så att de som inte provat sådana får testa innan de skickar önskelistorna till jultomten 😉
Oktober
Sydag
Uppslutningen till Sprätthönornas sydag i Gröndal var mangrann. Väldigt roligt! Det blev en mycket lyckad dag där vi under Anns kunniga ledning sydde på stickväskor eller höll på med något annat trevligt handarbetsprojekt. Inga säkringar gick trots att vi hade både symaskiner och strykjärn igång. På det hela tagen var lokalen lämplig och sällskapet det allra bästa. Tack alla för en härlig dag!
Ordinarie möte
På mötet bestämde vi oss för att ha en gemensam sydag för Sprätthönorna. Tisdagen den 23/10 klockan 10:00 träffas vi i gemensamhetslokalen på Sjöbjörnsvägen 66 i Gröndal (där Elisabet bor) för att sy stickväskor under Anns och Elisabets vägledning. Förbered genom att klippa ut alla mönsterdelar i tyg. Ann kontaktar Quiltbiten så att de tar med sig extra mellanlägg till Syfestivalen av den sort som behövs till väskan. Mönster till väskan hittar ni på deras hemsida.
Agneta berättade också att Sprätthönorna faktiskt fyller 20 år nästa år. Förslagsvis firar vi med en utställning, kanske kunde Nordens Ljus eller Galleraget vid Alvikstorpet vara intresserade?

Hillevis fantastiska lapptäcke med silkesluftballonger.
Närbild av Evas handsydda docktäcke i miniatyrlika kvadrater.

September
Hösten startade den 4:e september med gott fika men tråkiga nyheter. Både Eva och Gunvor är på sjukhus. Gunvor har ramlat och brutit armen men kommer nog till nästa möte. Vi önskar att båda snabbt kryar på sig! Ann, Joyce, Regina och Elisabet bytte regnbågs-bargello-tygstycken med varandra. Mycket färgglatt! Vi diskuterade även möjligheten att under hösten träffas och sy, möjligtvis i gemensamhetslokalen där Elisabet bor i Gröndal. Kanske sy en av Anns fina väskor? Diskuterade även möjligheten att göra någon utflykt, kanske med bil? Ett besök på Sven-Harrys konstmuseum kanske också kunde vara något? Vi får fundera mer vid nästa möte.

Juni
Sommaravslutning för Sprätthönorna på Liljevalchs och deras Hemslöjdsutställning. Utmattade av alla löv hann vi också med att fika. Glad sommar! 

Maj
Nästa möte 12/6 kl. 13:00 träffas vi på Liljevalchs för att se utställningen Hemslöjden på Liljevalchs.

Dessutom höll Ann en pedagogisk och trevlig lektion i hur man syr fast blixtlås på lösmeter samt trär på kläppar på dessa. Tusen tack!

April
Vid nästa möte kommer vi att öva på att använda dragkedjor med löstagbara kläppar. Ta med lite tyg och dragkedjor att öva på. Sprätthönorna planerar också att göra ett bargello-byte i färgställningarna blått samt regnbågens färger. Elisabet gör upp en plan till nästa möte. På söndag (15/4) har studieförbundet vuxenskolan vernissage i möteslokalerna  klockan 14-17. Wivi-Anne, Ann och Gunvor representerar Sprätthönorna. Agneta undersöker möjligheterna till guide eller grupp-pris när vi besöker Nordiska museet senare i vår.

Mars
Fokus på den kommande marknaden Minneberg. Uppvaktade vår ordförande Agneta på födelsedagen med två stjärnblock var.

Februari
Som brukligt gick vi igenom medhavda alster och inspiration i form av böcker och tidningar som var och en hade med sig. Vi välkomnade även Regina som ny medlem i Sprätthönorna. Vi pratade även om att gemensamt ta del i någon utställning i samband med Hemslöjdens 100-års jubileum.

Januari
Vi var 10 närvarande – alla utom Monica som lämnat återbud.
Joyce meddelade att Vårmarknaden i Minneberg blir av den 24-25 mars.
Vi kommer att få möjlighet att hänga och ordna vår utställning och
försäljning under fredagen den 23 mars. 2 vävstugor, fotoklubben och en brodös kommer att medverka. Vi ska bidra med kaffebröd till
kaffeserveringen som kommer att finnas. De flesta trodde att dom skulle kunna medverka. Vi gick igen vad var och en skulle kunna tänkas medverka med:

 • Joyce har ev några väskor
 • Berit har bilder och flera quiltar att visa ev sälja. Hon visade oss en ny fin liten tavla.
 • Hillevi visade oss ett nytt stort mästerverk som blivit utsett att delta i en utställning/tävling i York under sommaren. Antagligen har hon flera saker att bidra med på marknaden.
 • Eva producerar minikorgar för fullt!
 • Wivi visade oss en nysydd löpare
  i lila nyanser och ett fiffigt bokmärkshjärta. Till marknaden har hon bl a necessärer och kassar.
 • Elisabet visade oss sin färdiga quilt från en sommarkurs på Quiltakademin. Hon har ev någon eller några arbeten att visa eller sälja. Dessutom kommer hon att ha lite keramik som hon gör på Alvikstorpet.
 • Ragnvi har minst en bild att visa. Ev kan hon sitta och sy på sitt senaste projekt.
 • Gunvor har säkert massor av småsaker att bidra med så som kassar, grytlappar, näsduksfodral mm.
 • Ann påstår att hon inte har nåt men kanske hittar hon nåt i gömmorna!
 • Agneta har väl några kassar och lite sprätthönor.

Eva lovade att se till att en bonad med höns som Gerda gjort kan
visas på vårmarknaden. Hon och ev Joyce kommer även att representera oss
när hon uppvaktar Gerda på hennes 90-årsdag i februari.
Vi diskuterade också att ha en liten verkstad (work shop) på vårmarknaden där den som vill
kan köpa material – till höns och småkorgar? – och själv tillverka nåt
på plats. Joyce lovade att ta med en handdriven (!) symaskin och ev en
symaskin från vävstugan.
Vi diskuterade olika saker som kan tänkas vara av intresse för
försäljning. Kanske kuddar eller fodral till stickor eller skopåsar…
Elisabet erbjöd sig att skapa en hemsida åt Sprätthönorna vilket vi snabbt tackade ja till!